Англійська з найкрутішим мандрівником світу - Mike Spencer Bown

Англійська з найкрутішим мандрівником світу - Mike Spencer Bown

Скажу відверто - Майка можна слухати годинами. Захоплюючі історіїї ніколи не закінчуються!
Одного разу в Колумбії його компаньйони по подорожі вирішили вислухати ВСІ історії Майка - перевірити за скільки він "зламається" і не матиме більше чого розповісти.
Їм не вдалося! ... Після 2-тижневої спільної подорожі Майк розповідав усе нові й нові історії, ділячись неймовірними досвідами із небезпечних країн.




Трішки передісторії

На Digital Nomad Forum 2017 нас всіх чекав неочікуваний сюрприз. За кілька днів до форуму його організатор Орест Зуб (уже відвідав 89 країн) загуглив список людей, які відвідали всі країни світу. Там він знайшов Майка, якого називають "The most extensively traveled person on Earth" - "Людина, яка найбільш ретельно подорожувала - побачила все"

Знайшовши сторінку Майка, Орест побачив свіжі фотографії з Києва і не повірив своїм очам!
Зв'язавшись у Facebook, вони зустрілись в Києві і найкрутіший мандрівник світу погодився приїхати на Digital Nomad Forum у Львові!

Чому Майк особливий?

На відміну від багатьох мандрівників, які, побувавши в аеропорті на пересадці і отримавши штамп про прибуття в нову країну, ставили галочку й додавали країну в список відвіданих, Майк подорожував країнами тижнями, місяцями, а деколи і більше року.

У інтерв'ю Майк казав, що штампи про відвідані країни були для нього побічним ефектом відвідування крутих місць по всьому світі. Він відомий тим, що бував у гарячих точках в країнах, де йшла війна чи відбувалась революція.



Mike Spencer Bown здивував іміграційних офіцерів Сомалі, приземлившись в Могадішо - їх столиці - з ціллю туризму. Вони казали, що дивний канадець - перша людина, яка відвідує Сомалі як турист. Вони спершу йому не повірили і думали, що він божевільний.

Сомалі вважається однією із найнебезпечніших країн світу. Громадянська війна триває там з 1991 року. Канадський уряд попереджав своїх громадян, що в Сомалі на них може чекати викрадення, пограбування і навіть смерть. Але Майка це не зупинило.

Через совї шалені подорожі Майк вже не раз опинявся за гратами. Він відвідав рідне місто Садама Хусейна під час війни, спробував кокаїн в Колумбії (який просто подавали в барі), полював з пігмеями в Конго і майже поплатився життям в Афганістані.

Як подорожувати Латинською Америкою?

Оскільки я обожнюю іспанську мову і латиноамериканську культуру, я попросив Майка поділитися порадами про те, як подорожувати Південною Америкою. У відео Майк розповідає, що варто починати з Ліми, Перу - щоб отримати дешеву вакцинацію від жовтої гарячки. Плюс, в Лімі легко отримати бразильську візу, щоб проплисти Амазонкою і покарнавалити в Ріо!


В Болівії Майк радить подивитись на срібляні шахти глибиною 4 км, де складаєтсья враження, що ти спускаєшся в пекло. Що нижче ти йдеш, то гарячіше повітря. В шахтах працюють діти від 10 років. Мало хто доживає до 30.

У Венесуелі найвищий водоспад на Землі - Анхель. Але там багато політичних проблем: соціалізм, дефіцит, бандитство. Коли Майк подорожував Венесуелою, він не міг знайти їжі протягом 3 днів!

В короткому відео Майк розповідає про усе вищезгадане і не тільки - in english of course



Майк продовжує розповідь про Центральну Америку і згадує, що в Нікарагуі з друзями зняли 3-спальний номер по 3 центи з людини! (Правда спали вони на мішках з соломою)
Після війни інфляція була просто скаженою - за один долар можна було зняти дійсно крутий номер!

Одного разу Майк подорожував з дівчиною по Гватемалі. Вони пішли в тур на вершину активного вулкана, де посеред ночі кипіла гаряча лава. Він казав, що навіть через підошви відчувалась розпечена поверхня вулкана. Уявіть собі таке явище!



Майк весело зауважив, що перед тим, як іти на екскурсію їх усіх сфотографували, щоб мати їх лиця. Екскурсовод казав, що це допоможе в разі їх викрадення забрати їх назад живими.

"Але тут рідко бувають викрадення. Минулого разу було лише пограбування, де побили всіх чоловіків і згвалтували жінок",- сказав екскурсовод абсолютно нормальним тоном.

Це коротке відео підсумовує все вищесказане про Центральну Америку:


Де взяв стільки грошей на подорожі???

Заробляв Майк теж у подорожах. Приїжджаючи в країну після воєнного конфлікту, він міг купувати сувеніри ручної роботи за $7, а потім перепродувати їх за $40 в Канаді. Так було в Індонезії з дерев'яними курчатами. Так було і в Африці з гравійованими шкатулками.

Перевозячи сувеніри великими партіями в кораблях, Майк заробляв понад $100 000 з однією авантюри. Попрацювавши 2 місяці, підприємець міг подорожувати по всьому світі 4 роки.
Під час розмови Майк показав свою сумочку, в якій він протягом 30 років возив гроші (а згодом і картки) по світу.



Коли карток ще не було, Майк возив із собою часто по $120 000 - $150 000. У нього завжди був при собі ніж, і коли хтось пильно дивився на його сумку, Майк витягував ножа і дивився на сумку свого суперника. Він завжди вигравав цей двобій.
Лише після переходу на карти в 2006 Майка грабували кілька разів. Він каже це все тому, що він не був таким пильним, бо розумів, що картки можна відновити.

Чого Майк навчився, поживши у 195 країнах?

Майк з усмішкою розповідає, як двічі підхопив смертельну малярію. Обидва рази він не ходив до лікаря, а просто, подивившись на симптоми, прийняв таблетки.
Його філософія - чим більше ти ходиш по лікарях, тим більше в тебе стресу і тим менше ти здоровий.




Побувавши у всіх захоплюючих місцях на Землі, Майк стверджує, що добрих людей значно більше за поганих. Він каже, що є мережа хороших людей, яка існувала ще задовго до Фейсбуку. Там добрі люди знайомлять тебе з іншими добрими людьми, і вони роблять одне одному послуги: дають притулок, показують цікаві місця, годують і діляться порадами.

Дуже цікаво почути: "А які місця ви хочете відвідати більш за все?"
Пишіть в коментарях (you can do it English too!)

Comments

  1. Сказати що я вражена - не сказати нічого) він вражає) дуже ризиковий чоловік, який проживає досить цікаве життя)

    ReplyDelete
  2. Андрій, супер! Вітаю з дебютом!!! Все дуже круто робиш – це тільки почток :) Ще й в такої людини інтерв'ю взяв)) Єдине доповлення про бразильську візу – українцям вона не потрібна, можна бути 90 днів без жодних віз ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Дякую!
      І дякую за натхнення й поради ;)
      Про бразильську візу - супер! Так, як і в Перу :)

      Delete

Post a Comment